Články

Francúzske zemiaky zo surových zemiakov alebo s údeným?

Pravé francúzske zemiaky sa vyrábajú zo surových zemiakov. U nás doma sme na tento recept zvykli používať zemiaky zo včerajška. Obe možnosti sú skvelé a každý recept chutí trochu inak. Všetky recepty na francúzske zemiaky sú na 4 porcie, z ktorých sa dá ľahko pripraviť obed pre celú rodinu.


Zapečené zemiaky ako nedeľný obed

Zapečené zemiaky ako nedeľný obed

Kde sa to vzal, tu sa to vzal, ZEMIAK! Varené zemiaky, pečené zemiaky alebo obľúbenú zemiakovú kašu všetci poznáme. Málokto však vie, že cesta zemiakov na pekáč, do hrnca a vôbec na náš stôl nebola jednoduchá.


Nové zemiaky do Zembagu nepatria!

Nezabudnite, že nové zemiaky nie sú určené na skladovanie, dokonca ani v Zembagu! Tieto zemiaky nemajú vyvinutú šupku, a preto sú veľmi náchylné na plesne a hnilobu. Navyše ich poškodzuje aj rascová silica. Podľa zákona musia byť označené ako "nové" alebo "skoré". Do Zembagu patria len neskoré zemiaky. 


Prečo by ste nemali jesť zelené zemiaky? Nebezpečie sa skrýva v každom kúsku.

Prečo by ste nemali jesť zelené zemiaky? Nebezpečie sa skrýva v každom kúsku.

Možno ste počuli, že zelené zemiaky nie sú pre naše zdravie dobré. Ale prečo je to tak? Aká je pravda o zelených zemiakoch? V našom článku sa dozviete viac o látkach, ktoré sa v zelených zemiakoch vytvárajú, a ako tieto látky pôsobia na naše telo. Povieme vám, prečo nie je dobré len odrezať klíčok a použiť zvyšok zemiakov. 


Sprievodca svetom zemiakov: od pôvodu až do kuchyne

Sprievodca svetom zemiakov: od pôvodu až do kuchyne

Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie potraviny na svete. Túto skromnú hľuzu často považujeme za samozrejmosť, ale málokto vie, že skrýva zaujímavú históriu a široké možnosti využitia. Ponoríme sa do fascinujúceho sveta zemiakov a preskúmame ich pôvod, druhy, spracovanie, rozdiely, skladovanie a využitie v kuchyni.