Zapečené zemiaky ako nedeľný obed
![Zapečené zemiaky ako nedeľný obed](https://zembag.s3.cdn-upgates.com/_cache/c/8/c8e461b9bc277d6debf00d110f6e9770-zapecene-brambory.jpg)
Kde sa to vzal, tu sa to vzal, ZEMIAK! Varené zemiaky, pečené zemiaky alebo obľúbenú zemiakovú kašu všetci poznáme. Málokto však vie, že cesta zemiakov na pekáč, do hrnca a vôbec na náš stôl nebola jednoduchá.
Francúzi kedysi považovali zemiaky za obyčajné krmivo pre ošípané, a dokonca za príčinu malomocenstva. O prospešnosti zemiakov ich presvedčil Antoine-Augustin Parmentier, ale potrebovalo to veľkú vynaliezavosť.
Parmentier bol počas sedemročnej vojny pruským vojnovým zajatcom a živil sa len zemiakmi - tak spoznal ich skutočnú výživovú hodnotu. Po návrate do Francúzska sa rozhodol prekonať prevládajúce predsudky. Nebolo to len presvedčenie, bola to nevyhnutnosť - Francúzsko čelilo hladomorom a Parmentier videl v zemiakoch riešenie.
V roku 1772 vyhlásila Akadémia vied v Besançon súťaž na návrh boja proti hladomoru. Parmentier predložil svoj plán: výživné zemiaky. Jeho nápad bol ocenený, ale skutočná výzva mala ešte len prísť.
Parmentier sa pustil do kulinárskych experimentov. Vytvoril sériu receptov, ktorých cieľom bolo ukázať zemiaky v novom svetle. A skutočne, jeho zemiakové jedlá sa stali také populárne, že sa o nich hovorilo na večierkoch, na ktorých sa objavovali mená ako Benjamin Franklin.
Parmentier chcel, aby sa zemiaky rozšírili po celej krajine, a tak vymyslel šikovnú fintu. Vysadil zemiaky na pozemku neďaleko Paríža, ktorý mu daroval Ľudovít XVI., a postavil okolo nich vojakov. Vojakom však nariadil, aby si nevšímali prípadné krádeže. Miestni roľníci začali tajne brať zemiaky v presvedčení, že sú cenné. Sadili ich vo svojich záhradách a zemiaky sa rýchlo rozšírili po celom Francúzsku. Od tej doby každý vedel, ako správne variť zemiaky, ako dlho ich piecť, a Francúzi si navyše obľúbili aj zemiakovú kašu.
Keby Parmentier žil dnes, určite by všetky svoje zemiaky dával do Zembagu! Vyberte si farbu a veľkosť vreca a nezabudnite na ovocie a zeleninu.
Špeciálna pečená zemiaková kaša - Hachis Parmentier
Hádajte, po kom je táto lahôdka pomenovaná? Iniciátor zemiakovej revolúcie našiel recept, ktorý sa dodnes pripravuje v popredných francúzskych reštauráciách. Chceli by ste na nedeľný obed vyskúšať pečenú zemiakovú kašu?
Budete potrebovať:
- 1 kg zemiakov typu C vhodných na prípravu kaše
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 žĺtky
- 200 g strúhaného ementálu
- 200 ml bieleho vína
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 200 ml hovädzieho vývaru
- 100 ml smotany
- 2 cibule
- 2 strúčiky roztlačeného cesnaku
- 3 lyžice masla
- 2 lyžice olivového oleja
- mletý muškátový oriešok
- korenie
- soľ
Postup:
- Uvarte zemiaky, pridajte maslo, smotanu a vyšľahajte kašu. Ochutíme štipkou muškátového orieška a polovicou strúhaného syra.
- Na olivovom oleji osmažte kocky cibule, pridajte mleté hovädzie mäso a opečte ho dozlatista. Ochuťte soľou a korením. Pridajte paradajkový pretlak, vínny ocot a orestujte. Paradajkový pretlak a vínny ocot zvýraznia chuť a pomôžu neutralizovať kyslosť paradajok. Prilejte biele víno a nechajte ho odpariť, potom pridajte vývar a poduste, kým bude mäso hotové. Po uvarení odstavte, vmiešajte zvyšok syra a žĺtky.
- Ragú rozložte do zapekacej misy, prikryte zemiakovou kašou a pečte pri 180 °C 35-45 minút.
- Po upečení nechajte chvíľu odpočívať, aby sa ľahšie krájalo.
Podávajte s ľahkým šalátom. Bon appétit!
Pečené zemiaky na nedeľu
Nedeľné ráno má byť pokojné, lenivé a uvoľnené. Ale s nedeľným varením to často nejde dohromady. Máme pre vás recept na pečené zemiaky, ktoré sú doslova ako zo slávnej reštaurácie. Zemiaky si môžete vopred uvariť v šupke a nedeľný obed máte hotový za okamih.
Budete potrebovať:
- 6 veľkých varených zemiakov v šupke
- 70 g pancetty nakrájanej na kocky
- 100 ml smotany
- 1 PL mascarpone
- 100 g strúhaného ementálu alebo goudy
- 2 vajcia
- plátky slaniny
- petržlenovú vňať
- pažitku
- soľ
- korenie
- tymián
Postup:
- Zmiešajte ošúpané a nakrájané zemiaky s pancettou, strúhaným syrom, petržlenovou vňaťou a tymianom.
- Vajíčka vyšľahajte so smotanou, mascarpone, soľou a korením.
- Do zapekacej misy vložte plátky slaniny, pridajte zemiakovú zmes a zalejte rozšľahanými vajcami so smotanou a mascarpone. Pečte prikryté 30 minút a potom odkryté ďalších 20 minút pri 200 °C.
- Posypte pažítkou a môžete pridať aj parmezán.