Zapečené zemiaky ako nedeľný obed

Kde sa to vzal, tu sa to vzal, ZEMIAK! Varené zemiaky, pečené zemiaky alebo obľúbenú zemiakovú kašu všetci poznáme. Málokto však vie, že cesta zemiakov na pekáč, do hrnca a vôbec na náš stôl nebola jednoduchá.

Francúzi kedysi považovali zemiaky za obyčajné krmivo pre ošípané, a dokonca za príčinu malomocenstva. O prospešnosti zemiakov ich presvedčil Antoine-Augustin Parmentier, ale potrebovalo to veľkú vynaliezavosť.

Parmentier bol počas sedemročnej vojny pruským vojnovým zajatcom a živil sa len zemiakmi - tak spoznal ich skutočnú výživovú hodnotu. Po návrate do Francúzska sa rozhodol prekonať prevládajúce predsudky. Nebolo to len presvedčenie, bola to nevyhnutnosť - Francúzsko čelilo hladomorom a Parmentier videl v zemiakoch riešenie.

V roku 1772 vyhlásila Akadémia vied v Besançon súťaž na návrh boja proti hladomoru. Parmentier predložil svoj plán: výživné zemiaky. Jeho nápad bol ocenený, ale skutočná výzva mala ešte len prísť.

Parmentier sa pustil do kulinárskych experimentov. Vytvoril sériu receptov, ktorých cieľom bolo ukázať zemiaky v novom svetle. A skutočne, jeho zemiakové jedlá sa stali také populárne, že sa o nich hovorilo na večierkoch, na ktorých sa objavovali mená ako Benjamin Franklin.

Parmentier chcel, aby sa zemiaky rozšírili po celej krajine, a tak vymyslel šikovnú fintu. Vysadil zemiaky na pozemku neďaleko Paríža, ktorý mu daroval Ľudovít XVI., a postavil okolo nich vojakov. Vojakom však nariadil, aby si nevšímali prípadné krádeže. Miestni roľníci začali tajne brať zemiaky v presvedčení, že sú cenné. Sadili ich vo svojich záhradách a zemiaky sa rýchlo rozšírili po celom Francúzsku. Od tej doby každý vedel, ako správne variť zemiaky, ako dlho ich piecť, a Francúzi si navyše obľúbili aj zemiakovú kašu.

Keby Parmentier žil dnes, určite by všetky svoje zemiaky dával do Zembagu! Vyberte si farbu a veľkosť vreca a nezabudnite na ovocie a zeleninu.



Špeciálna pečená zemiaková kaša - Hachis Parmentier

Hádajte, po kom je táto lahôdka pomenovaná? Iniciátor zemiakovej revolúcie našiel recept, ktorý sa dodnes pripravuje v popredných francúzskych reštauráciách. Chceli by ste na nedeľný obed vyskúšať pečenú zemiakovú kašu?

 Budete potrebovať:

  • 1 kg zemiakov typu C vhodných na prípravu kaše
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 žĺtky
  • 200 g strúhaného ementálu
  • 200 ml bieleho vína
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • 100 ml smotany
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky roztlačeného cesnaku
  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • mletý muškátový oriešok
  • korenie
  • soľ

Postup:

  1. Uvarte zemiaky, pridajte maslo, smotanu a vyšľahajte kašu. Ochutíme štipkou muškátového orieška a polovicou strúhaného syra.
  2. Na olivovom oleji osmažte kocky cibule, pridajte mleté hovädzie mäso a opečte ho dozlatista. Ochuťte soľou a korením. Pridajte paradajkový pretlak, vínny ocot a orestujte. Paradajkový pretlak a vínny ocot zvýraznia chuť a pomôžu neutralizovať kyslosť paradajok. Prilejte biele víno a nechajte ho odpariť, potom pridajte vývar a poduste, kým bude mäso hotové. Po uvarení odstavte, vmiešajte zvyšok syra a žĺtky.
  3. Ragú rozložte do zapekacej misy, prikryte zemiakovou kašou a pečte pri 180 °C 35-45 minút.
  4. Po upečení nechajte chvíľu odpočívať, aby sa ľahšie krájalo. 

Podávajte s ľahkým šalátom. Bon appétit!




Pečené zemiaky na nedeľu

Nedeľné ráno má byť pokojné, lenivé a uvoľnené. Ale s nedeľným varením to často nejde dohromady. Máme pre vás recept na pečené zemiaky, ktoré sú doslova ako zo slávnej reštaurácie. Zemiaky si môžete vopred uvariť v šupke a nedeľný obed máte hotový za okamih.

Budete potrebovať:

  • 6 veľkých varených zemiakov v šupke
  • 70 g pancetty nakrájanej na kocky
  • 100 ml smotany
  • 1 PL mascarpone
  • 100 g strúhaného ementálu alebo goudy
  • 2 vajcia
  • plátky slaniny
  • petržlenovú vňať
  • pažitku
  • soľ
  • korenie
  • tymián

 Postup:

  1. Zmiešajte ošúpané a nakrájané zemiaky s pancettou, strúhaným syrom, petržlenovou vňaťou a tymianom.
  2. Vajíčka vyšľahajte so smotanou, mascarpone, soľou a korením.
  3. Do zapekacej misy vložte plátky slaniny, pridajte zemiakovú zmes a zalejte rozšľahanými vajcami so smotanou a mascarpone. Pečte prikryté 30 minút a potom odkryté ďalších 20 minút pri 200 °C.
  4. Posypte pažítkou a môžete pridať aj parmezán.