Sprievodca svetom zemiakov: od pôvodu až do kuchyne

Sprievodca svetom zemiakov: od pôvodu až do kuchyne
Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie potraviny na svete. Túto skromnú hľuzu často považujeme za samozrejmosť, ale málokto vie, že skrýva zaujímavú históriu a široké možnosti využitia. Ponoríme sa do fascinujúceho sveta zemiakov a preskúmame ich pôvod, druhy, spracovanie, rozdiely, skladovanie a využitie v kuchyni.
Cesta zemiaku z Južnej Ameriky do Európy
Zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky a stali sa základom stravy väčšiny Európanov. Ich história siaha 4 až 5 tisíc rokov dozadu, keď sa stali súčasťou jedálnička obyvateľov Peru. V roku 1565 sa prvé zemiaky dostali do Európy ako dar španielskemu kráľovi Filipovi II. Neskôr ich do Anglicka priviezol moreplavec Francis Drake.
V 17. storočí sa zemiaky rozšírili v Írsku, odkiaľ ich anglickí a írski kolonisti priniesli do Severnej Ameriky. V kontinentálnej Európe sa najskôr používali ako okrasné rastliny na šľachtických dvoroch a v kláštorných záhradách. Pruský kráľ Fridrich II. nariadil pestovanie zemiakov v Prusku okolo roku 1740. Do našej oblasti sa dostali z Brandenburska po roku 1778.
Zdravý zemiak
Zemiaková hľuza obsahuje 78 % vody a 22 % sušiny, z čoho približne 75 % tvorí škrob, 2,2 % vláknina a 0,8 % jednoduché cukry. Zemiaky obsahujú aj množstvo vitamínov a minerálnych látok, z ktorých najvýznamnejší je draslík. 200 g zemiakov pokryje asi 20 % odporúčanej dennej dávky. Zemiaky obsahujú aj veľa vitamínu C. Ak uvaríte 100 g zemiakov v šupke, dodáte telu 33 % jeho dennej dávky. Farebné zemiaky obsahujú aj tzv. antokyany, ktoré sú veľmi dôležitými antioxidantmi. Nachádzajú sa najmä v červených, fialových a modro sfarbených zemiakoch a chránia ľudský organizmus pred oxidantmi, voľnými radikálmi a LDL cholesterolom.
Nový, skorý alebo konzumný?
Zemiaky sa delia na nové, skoré a konzumné (neskoré) podľa toho, kedy sa zbierajú. Nové zemiaky sa, na rozdiel od ostatných druhov, takmer vždy dovážajú z teplejších krajín, kde sa zbierajú od začiatku januára do prvej polovice mája. Skoré zemiaky sa u nás zbierajú od 16. mája do 30. júna. Konzumné zemiaky sa zbierajú po 30. júni. Každý typ má svoje vlastné vlastnosti a využitie v kuchyni. Nové zemiaky sa vyznačujú tenkou šupkou, ktorá sa nešúpe. Skoré zemiaky majú tenkú, ľahko oddeliteľnú šupku a často sú k dispozícii priamo z miestnych polí. Konzumné zemiaky majú pevnejšiu šupku a sú vhodné na dlhšie skladovanie alebo priemyselné spracovanie.
Známe druhy zemiakov
Existuje viac ako 4 000 druhov zemiakov. Každá odroda zemiakov sa líši chuťou, štruktúrou, farbou dužiny a vhodnosťou pre rôzne spôsoby spracovania. Niektoré odrody sú vhodnejšie na varenie, iné na pečenie alebo prípravu kaše. Zemiaky môžeme rozdeliť do troch hlavných kategórií podľa obdobia dozrievania:
- Skoré odrody dozrievajú za 100 až 110 dní. Patria sem Adela, Belana, Bohemia, Elfe, Julinka, Marabel, Malvina, Rosara a Sunita. Marabel je najlepšia na kašu a Elfe je univerzálny zemiak, ktorý je vhodný na varenie, pečenie a prípravu kaše. Julinka, vyšľachtená na Českej vysočine, sa vyznačuje vysokou konzumnou kvalitou, ľahkým pestovaním a vysokým výnosom.
- Stredne skoré zemiaky majú vegetačné obdobie 110 - 120 dní. Patria sem odrody Agria, Alonso, Almonda, Bela, Concordia, Ditta, Finessa, Galata, Megan, Princess, Red Lady, Soraya. Agria je najpopulárnejšou zemiakovou odrodou za posledných 10 rokov. Má vysokú úrodnosť a je vhodná na pečenie, varenie, smaženie, výrobu čipsov, placiek aj zemiakovej kaše. Jej trvanlivosť je až osem mesiacov.
- Stredne až neskoro dozrievajúce odrody dozrievajú viac ako 120 dní. Patria sem Antonia, Jelly, Marena, Salinero, Tosca. Tosca, pôvodom z Dolného Rakúska, je veľmi pekná na pohľad, má žltú dužinu, vynikajúcu chuť a dá sa dlho skladovať.
Ako vyberať?
- Pri výbere zemiakov skontrolujte ich pevnosť, farbu a šupku. Čerstvé zemiaky by mali byť pevné, bez zelených alebo čiernych škvŕn alebo klíčkov. Nové alebo skoré zemiaky by mali mať jemnú šupku a mali by sa na dotyk šúpať, zatiaľ čo konzumné (neskoré) zemiaky by mali mať šupku pevnú.
- Skladujte zemiaky ako profesionál!
- Zemiaky skladujte na chladnom a tmavom mieste. Ideálna teplota je približne 7 až 10 °C a vlhkosť vzduchu 90 až 95 %. Zemiaky nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu, inak by zozelenali a stali sa jedovatými. O zelených zemiakoch sme pre vás pripravili mimoriadne zaujímavý príbeh. Vyhnite sa plastovým vreckám, ktoré môžu spôsobiť, že zemiaky budú vlhké a mäkké. Namiesto toho skladujte zemiaky v zásuvke, košíku, skrini, papierovom vrecku, skrátka kdekoľvek, kde je tma. Najlepšie v ZEMBAGu, pretože to je stávka na istotu!
- Neskladujte cibuľu ani jablká spolu so zemiakmi. Produkujú etylén, ktorý urýchľuje klíčenie zemiakov. Namiesto toho ich skladujte oddelene na mieste s dobrou cirkuláciou vzduchu. Zemiaky pravidelne kontrolujte. Hľadajte príznaky, ako je pleseň, čierne alebo mäkké škvrny a klíčky. Ak sú zemiaky mäkké a zvädnuté, je čas ich vyhodiť.
Základom našej kuchyne sú zemiaky!
Zemiaky sú veľmi všestranné a pripravujú sa na mnoho spôsobov. Najobľúbenejšia príprava v našich kuchyniach je:
- Pečené zemiaky - zvonku chrumkavé a zlatisté, vnútri mäkké a chutné.
- Zemiaková kaša - krémová príloha k mäsu alebo zelenine.
- Hranolky - chrumkavé, zlatisté a návykové!
- Zemiakový šalát - nielen vianočná pochúťka.
Francúzske zemiaky
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 2 cibule
- 200 g šunky alebo slaniny
- 200 ml smotany na varenie
- 150 g strúhaného syra (napr. Eidam, Gouda)
- soľ, korenie, maslo na vymastenie plechu
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Šunku alebo slaninu nakrájame na malé kúsky.
- Pekáč vymažeme maslom a začneme vrstviť. Najskôr položíme vrstvu zemiakov, potom cibuľu, šunku alebo slaninu a na záver vrstvu zemiakov.
- V pohári alebo miske zmiešame smotanu so soľou a korením podľa chuti a rovnomerne ju rozlejeme na vrstvy.
- Posypeme strúhaným syrom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 45 - 60 minút, kým zemiaky nezmäknú a povrch nie je zlatistý.
Český evergreen: zemiakové placky!
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 3 lyžice hladkej múky
- soľ, korenie, rasca, olej na smaženie
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Osolíme, premiešame a necháme 15 minút odstáť, potom z nich zlejeme prebytočnú vodu. Pridáme nastrúhanú cibuľu a roztlačený cesnak.
- Pridáme vajcia, múku, soľ, korenie a rascu podľa chuti. Dobre premiešame.
- Pomocou lyžice naberáme cesto a vkladáme do rozpáleného oleja na panvici. Rovnomerne ho rozotrieme na tenké placky. Smažíme z oboch strán dozlatista.
- Hotové zemiakové placky osušíme na papierovej utierke a podávame horúce.
Pečené zemiaky s modrým syrom a tymiánom
Ingrediencie:
- 1,5 kg zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g syra s modrou plesňou (napr. niva)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 PL čerstvého tymiánu
- soľ a korenie
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- V malej miske zmiešame olivový olej, tymián, soľ a korenie.
- Jednu vrstvu zemiakov rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich olejovou zmesou a posypeme časťou nakrájanej cibule a cesnakom. Pokračujeme vo vrstvení zemiakov, cibule a cesnaku, kým nespotrebujeme všetky prísady.
- Nakoniec celý pekáč posypeme strúhaným syrom.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 40 minút, kým nie sú zemiaky upečené a zlatohnedé.
Tip: Ak chcete, aby boli pečené zemiaky ešte chrumkavejšie, posypte ich strúhaným parmezánom.
Nové zemiaky s tvarohom, pažítkou a jarnou cibuľkou
Ingrediencie:
- 500 g nových zemiakov
- 200 g tvarohu
- 2 lyžice nasekanej pažítky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 jarnú cibuľku
- soľ a korenie
Postup:
- Zemiaky umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Zemiaky uvaríme do mäkka v osolenej vode.
- Tvaroh zmiešame s nasekanou pažítkou a roztlačeným cesnakom. Dochutíme soľou a korením.
- Uvarené zemiaky zľahka premiešame s tvarohovou zmesou a posypeme nasekanou jarnou cibuľkou.
Cesnakové zemiaky
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 4 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- čerstvo mleté korenie
- 1/2 hrste nasekanej petržlenovej vňate alebo pažítky
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky (ideálne na malé mesiačiky).
- Cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Na panvici zohrejeme olej a pridáme nakrájané zemiaky a cesnak. Osolíme a okoreníme.
- Smažíme asi 15 minút, občas premiešame a dávame pozor, aby sa zemiaky nepripálili.
- Keď sú zemiaky mäkké a zlatisté, pridáme nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku a premiešame
Hotové cesnakové zemiaky môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo šalátu alebo ako samostatné jedlo s chrumkavým chlebom.
Domáce smažené zemiakové lupienky
Ingrediencie:
- 4 stredne veľké zemiaky
- 2 l oleja na vyprážanie
- soľ
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Zemiaky môžeme nastrúhať alebo použiť mandolínu.
- Plátky zemiakov osušíme papierovou utierkou, aby boli čo najsuchšie.
- Olej zohrejeme na 170 - 180 °C. Ak nemáme teplomer, môžeme vyskúšať, či je olej dostatočne horúci, tak, že doň ponoríme malý kúsok zemiaku. Ak sa okolo neho vytvoria bublinky, olej je dostatočne horúci.
- Postupne smažíme plátky zemiakov dozlatista. Nesnažte sa toho naraz urobiť príliš veľa naraz, aby sa plátky nezlepili k sebe.
- Vyprážané plátky zemiakov vyberieme z oleja a položíme ich na papierovú utierku, aby sa zbavili prebytočného oleja.
Horúce lupienky posypeme soľou podľa chuti a podávame ešte teplé.
Tipy:
- Môžete vyskúšať rôzne koreniny, napríklad cesnakový prášok, papriku alebo rozmarín.
- Príprava bude rýchlejšia a jednoduchšia vo fritéze.