Francúzske zemiaky zo surových zemiakov alebo s údeným?

Pravé francúzske zemiaky sa vyrábajú zo surových zemiakov. U nás doma sme na tento recept zvykli používať zemiaky zo včerajška. Obe možnosti sú skvelé a každý recept chutí trochu inak. Všetky recepty na francúzske zemiaky sú na 4 porcie, z ktorých sa dá ľahko pripraviť obed pre celú rodinu.

Tradičný recept na francúzske zemiaky zo surových zemiakov

Budete potrebovať:

  • 1 kg zemiakov typu A alebo B
  • 400 ml šľahačky
  • 250 g ementálu alebo iného aromatického syra
  • 1 vajce
  • mletý muškátový oriešok
  • čierne korenie
  • maslo na vymastenie zapekacej misy

Postup

  1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na veľmi tenké plátky. Plátky zemiakov vložte do misky s vodou - musia byť ponorené, inak zhnednú. Zemiaky nakrájajte na plátky nožom alebo na mandolíne.
  2. Smotanu dochuťte soľou, korením a pridajte muškátový oriešok. Nebojte sa pridať viac soli, pretože surové zemiaky jej veľa nasiaknu a slanosť sa zníži.
  3. Do smotanovej zmesi vmiešajte kvalitný syr, napríklad ementál alebo korenený syr, ktorý dodá zemiakom bohatšiu chuť.
  4. Namočené zemiaky rozložte na utierku a osušte.
  5. V miske zmiešajte zemiaky so smotanovou zmesou, pridajte vajce a dobre premiešajte.
  6. Pečte v maslom vymastenej zapekacej mise. Začnite piecť pri teplote 140 °C a na konci zvýšte na teplotu 200 °C, aby mali zlatistú farbu.

Zembag radí - vyznajte sa v zemiakoch:

Zemiaky typu A: Tieto zemiaky majú jemnú šupku a bledožltú, takmer bielu dužinu. Sú trochu podlhovasté, niekedy v tvare rožkov, a neobsahujú veľa škrobu. Varte ich v šupke, pripravte si zemiakový šalát alebo ich jedzte len olúpané, napríklad s mliekom.

Zemiaky typu B: Univerzálne zemiaky. Sú polotuhé, takže sa hodia takmer ku všetkému. Môžete ich použiť ako prílohu, buď varené alebo pečené, alebo ich pridať do gulášov a polievok.

Zemiaky typu C: Hrubšia šupka, biela dužina. Zemiaky typu C sú plné škrobu a po uvarení sa rozpadávajú, takže sú skvelé na prípravu zemiakovej kaše, cesta na knedle, placky, krokety alebo zemiakové placky.

Zembag je vynález na skladovanie všetkých odrôd zemiakov. Či už ide o zemiaky typu A, B alebo C, všetky budú v perfektnom stave. Vyberte si farbu, ktorá se vám hodí domov!

Francúzske zemiaky s údeným

Budete potrebovať:

  • 1 kg zemiakov typu A, ktoré uvaríte v šupke
  • 300 g uvareného údeného mäsa
  • 200 g mrazeného hrášku
  • 3 veľké vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 1 kelímok šľahačky
  • 1 cibuľu
  • 1 maslo
  • strúhanku
  • soľ

Postup

  • Rúru dajte zohrievať na 200 °C.
  • Pekáč vymažte maslom a vysypte strúhankou. Očistené zemiaky nakrájajte na centimetrové plátky, cibuľu na hrubšie kúsky, údené na kocky.
  • Na miernom plameni rozohrejte maslo a opečte na ňom cibuľu. Potom pridajte mäso a nakoniec hrášok. Začnite s cibuľou, aby skaramelizovala a uvoľnila svoju sladkosť. Po zmäknutí cibule pridajte mäso, aby bolo šťavnaté.
  • Do zapekacej misy vrstvite zemiaky, mäsovú zmes a hrášok, osoľte a vrstvy stále utláčajte. Zalejte ich zmesou vajec, mlieka, smotany a soli a pečte 20-30 minút.
  • Nechajte 5 minút odpočinúť, podávajte s kyslými uhorkami a petržlenovou vňaťou.




Lahodné francúzske zemiaky

Budete potrebovať:

  • 1 kg zemiakov typu A alebo B
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 250 ml šľahačky
  • 1 roztlačený strúčik cesnaku
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu alebo polievkovú lyžicu drveného tymiánu
  • 1 šalotka, nahrubo nasekaná
  • štipka čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku
  • 25 g čerstvo nastrúhaného parmezánu

Postup

  1. Rúru zohrejte na 160 °C, horkovzduch na 150 °C. Maslom vymastite pekáč s rozmermi približne 20 x 30 cm. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Plátky položte na čistú utierku a osušte. Nechajte ich prikryté utierkou, kým si pripravíte ostatné ingrediencie.
  2. Do hrnca nalejte mlieko a smotanu. Pridajte cesnak, tymián a šalotku. Všetko pomaly zohrievajte a keď sa zmes priblíži k bodu varu, odstavte ju zo sporáka. Tekutinu preceďte, pridajte muškátový oriešok a udržiavajte v teple.
  3. Polovicu plátkov zemiakov navrstvite do misy, plátky mierne prekrývajte a medzi jednotlivými vrstvami posypte trochou soli a štipkou čerstvo mletého korenia. 
  4. Na zemiaky nalejte polovicu horúceho mlieka a smotany, potom navrstvite zvyšné zemiaky a následne zvyšok horúceho mlieka a smotany. Vrch posypte syrom a pečte asi hodinu do zlatista. Pokrm nechajte asi 5 minút odstáť a podávajte.

Tip na dokonalé francúzske zemiaky

  • Vaječná zmes nebude stekať na dno pekáča, ale bude rovnomerne rozložená po celej výške pekáča. Ako na to? Zemiaky skladajte do pekáča, kým sú ešte teplé, a zľahka roztlačte vrstvy tak, aby medzi plátkami neboli medzery. 
  • Francúzske zemiaky môžete vylepšiť nielen údeným mäsom, ale aj vareným vajíčkom, hubami alebo údenou rybou.